Žminjska Mljekara Latus dobitnik nagrade "SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE"

Žminjska Mljekara Latus dobitnik nagrade "SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE"
20/12/18ObjaveAutor: Glas Istre

Ocjenjivački sud Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj donio je odluku o dodjeli nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ žminjskoj Mljekari Latus.

Obiteljska mljekara iz Gorenjih Orbanići dobitnik je posebnog priznanja za mliječne proizvode i suradnju s lokalnim stanovništvom u kategoriji “Poduzetnici u ruralnom turizmu”. Nagradu je vlasnik Latusa, Sandi Orbanić primio jučer na prigodnoj svečanosti u Zagrebu.

Mljekara Latus s radom je krenula 2001. godine, trenutno ima 26 radnika, a dnevno desetak vrijednih ruku preradi od šest do osam tisuća litara mlijeka. Osim vlastitih krava, prerađuju mlijeko petnaestak istarskih kooperanata, stočara koje Orbanić naziva “gotovo izumrlom vrstom iskonskih ljubitelja krava i zemlje”. U Latusu proizvode mlijeko, jogurt, vrhnje, skutu i više vrsta tvrdih i polutvrdih sireva bez umjetnih aroma, boja i konzervansa. Slijede trendove mljekarske industrije, no kao uporište ističu tradiciju, prirodu i obitelj, odnosno način na koji je nona Šantina proizvodila mlijeko. Poznati su njihovi jogurti bez dodanog šećera, od voća bio porijekla; s jabukom i cimetom ili pak marelicom. Svi su sirevi proizvedeni od punomasnog, pasteriziranog, nehomogeniziranog mlijeka istarskih pašnjaka. U novije vrijeme obogaćeni su i okusom tartufa. No, svi neodoljivo podsjećaju, kažu supružnici Maja i Sandi Orbanić, na djetinjstvo, okus sira iz “šenice” i nonine poljupce. Veliku pažnju pridaju okusima, pa za, primjerice, sir Mišadur kažu kako podsjeća na okus supe u zimskoj večeri.

Žminjski sir, Mišadur, Veli Jože, Latufino i Domaći mladi sir samo su neki od proizvoda koji se mogu naći u Gorenjim Orbanićima, gdje je obitelj Orbanić uredila modernu salu za degustacije “Milk & cheese bar” i prodajni dio, ali i u trgovinama u Žminju, Pazinu, Poreču, Buzetu, Puli, Umagu i Rijeci.

Ovo nije Latusova prva ovogodišnja nagrada. Naime, na 12. Danima hrvatskih sireva u Otočcu, njihov je poznati tvrdi kravlji sir Veli Jože osvojio šampionsku titulu. Na međunarodnom ocjenjivanju mlijeka i mliječnih proizvoda AGRA -Slovenija 2018. osvojili su veliku zlatnu medalju za Veli Jože i srebrnu medalju za Istarski sir. Na novosadskom međunarodnom poljoprivrednom sajamu osvojili su zlatne medalje za Istarski sir i Veli Jože. Bio je Veli Jože zlatan i na 13. Danima hrvatskog sira.

A da je osim priznanja za mliječne proizvode, Latus zaslužio i jučerašnje; za suradnju s lokalnim stanovništvom, dokazuje njihov angažman u manifestacijama poput Istarskog festivala pašte, Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, Žminjske štuorije, gastro - utrke S piruonon po Žminjšćine ili pak projekta Otkrijte zelenu Istru biciklom. Prošle je godine u Milk & cheese baru   promoviran Žminjski pjat u kojemu su uz čašu vina Agroturizma Paladnjaki bili servirani proizvodi Mljekare Latus, Jelenićev pršut te panceta i kobasice OPG-a Žminjski gušti.

Latus je stoga, zaista primjer kako se, poštujući tradiciju, može uspjeti u suvremeno doba, istovremeno njegujući poštovanje i suradnju s privatnim i javnim sektorom, te civilnim društvom.

Izvor: Glas Istre
Fotografija: Arhiva Glasa Istre

( Izvor: https://www.glasistre.hr/istra/zminjska-mljekara-latus-dobitnik-nagrade-suncokret-ruralnog-turizma-hrvatske-577272 )