Mljekara Latus i tvrtka Nikas jučer su u Orbanićima predstavili Un Po’ Di, prvu istarsku mozzarellu

Mljekara Latus i tvrtka Nikas jučer su u Orbanićima predstavili Un Po’ Di, prvu istarsku mozzarellu
31/08/19ObjaveAutor: Kult Plave Kamenice

U mjestu Gorenji Orbanići kraj Žminja sinoć se okupio dobar dio Who’s Who istarskog poljoprivrednog  establišmenta. Vidjeli smo braću Chiavalon, pa menadžere AZRRI a pa Nikolu  Benvenutija, pa dugogodišnjeg šefa Istarske turističke zajednice Denisa Ivoševića, pa organskog vinara i uspješnog hotelijera Mladena Rožanića…Povod ovom elegantnom domjenku organiziranom ispred Latusove mljekare, bila je promocija prve istarske mozzarelle.

Naime, Latus, renomirana obiteljska mljekara, i Nikas iz Matulja, koji se bavi distribucijom nekih vodećih svjetskih brendova (Tabasco, Illy, Scotti, Kikkoman) zajedno su ušli u projekt proizvodnje mozzarelle.

Latusova i Nikasova mozzarella napravljena je kao fior di latte, i ima naglašeno mliječni i blago slani okus.

Chef Robert Perić gostima je efektno demonstrirao njene mogućnosti u različitim gastronomskim formama.  Sve mlijeko dolazi is Istre, od Latusovih petnaestak stalnih kooperanata, a mjesečno će se proizvoditi minimalno tonu i pol mozzarelle.

Veći dio Latusove i Nikasove mozzarelle, koja se  prodaje pod brandom Un Po Di, namijenjen je restoranima i hotelima, dok će se ponešto prodavati u Latusovim trgovinama i u nekoliko delikatesnih dućana u Hrvatskoj. Prva istarska mozzarella još je jedan dobar primjer pametnih inicijativa u proizvodnji artizanske hrane u Istri.


Galerija