Istarski župan obišao mljekaru Latus

Istarski župan obišao mljekaru Latus
21/07/15ObjaveAutor: Regional Express

Istarski župan Valter Flego jučer je obišao mljekaru Latus u Orbanićima Gorenjim kraj Žminja, dobitnika titule hrvatskog šampiona za tvrdi kravlji sir Veli Jože. Ovo veliko priznanje nedavno im je dodijelio Zavod za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu povodom redovitog godišnjeg ocjenjivanja proizvoda članova Udruge hrvatskih malih mljekara.

Mljekaru Latus, najveću u Istri, već petnaestak godina vode supružnici Sandi i Maja Orbanić, a godišnje prerađuju milijun i dvjesto tisuća litara kravljeg mlijeka.

Pri obilasku proizvodnih pogona, vlasnici su istarskog župana upoznali s procesom prijema mlijeka, hlađenja, pasterizacije i fermentiranja njihovih sireva i drugih mliječnih proizvoda.

Župan Flego pohvalio je izvrsno opremljeni pogon i uspješan rad firme koja posluje s dvadeset i pet kooperanata iz cijele Istre te zapošljava 18 djelatnika.

Tom prilikom, župan Flego je naglasio kako smo na velikom europskom tržištu od pola milijarde potrošača jednostavno premali da bi proizvodili prosječne stvari. Drugim riječima, izjavio je župan, ne možemo konkurirati veličinom, ali moramo i možemo kvalitetom i originalnošću.

„Moramo iskoristiti prednosti ulaska u EU, koja nam daje nove prilike za razvoj i proširenje proizvodnje, kao i njezin plasman. Naša razvojna šansa leži upravo u domaćim autohtonim proizvodima“, istaknuo je župan dodavši kako naši sirevi prema kvaliteti mogu slobodno parirati francuskima.

Prema riječima župana Flega, moderni europski kupci poput naših gostiju iz Njemačke, Nizozemske ili Engleske, traže proizvode koji odražavaju regionalne specifičnosti te su spoj tradicije i kvalitete, a sve to imaju istarski proizvodi. Stoga se snažno zalaže za zaštitu istih kroz proširenje palete proizvoda s oznakom Istrian Quality, kako bi ojačali njihovu prepoznatljivost na tržištu.

Također, najavio je izradu projekta Ceste istarskih sireva čime bi se omogućilo OPG-ovima i drugim proizvođačima te namirnice uvrštavanje u turističku ponudu Istre. „Na taj način dodatno će oživjeti male sredine u ruralnoj Istri, ojačati gospodarstvo i proširiti naši turistički sadržaji. Naša strategija upravo ide u smjeru neposrednog povezivanja poljoprivredne proizvodnje i turizma, dviju osnovnih grana privređivanja u Istri“, rekao je župan Flego.

Za kraj, Flego je dodao kako Županija svojim mjerama nastoji pomoći poduzetnicima čija je upornost u ovim teškim gospodarskim vremenima hvalevrijedna, a sudeći prema mnogobrojnim domaćim i međunarodnim priznanjima, i isplativa. (Rex)

( Izvor: http://www.regionalexpress.hr/site/more/istarski-zhupan-obishao-mljekaru-latus )


Galerija